Az utolsó gyilkosság után három évvel a bűntárs leány jelentkezik a rendőrségen, ám apja bolondnak titulálja, és ezzel négy újabb évre elhessegeti a nyomozókat. Aztán persze teljes erővel nyomoznak Belgiumban, Magyarországon, Kanadában és Ausztriában. Minden kellék megvan egy horrorfilmhez, ám az élet ismét fordulatosabb, mint a legvadabb forgatókönyv. Nincs ugyanis meg minden kellék a bűnsorozat feltárásához. Amit tudni, azt csak abból, hogy a leány a hatodik gyilkosság után kilenc évvel részletes beismerő vallomást tesz, elismerve, hogy édesanyját és nevelőanyját, valamint egyik édestestvérét ő ölte meg. Terhelő vallomást tesz apjára, aki két nevelt lányát és egyik édesfiát végezte ki. Ám tárgyi bizonyíték szinte semmi, a bűnper kimenetele teljesen bizonytalan. Sőt fizikai nyomuk az áldozatoknak sincs. A hat (négy nő, két férfi) holttestet – megint csak a lány szerint – ipari sósavban feloldották, a maradványok egy részét pedig az egyik brüsszeli vágóhíd mócsingtengerébe dobva tüntették el.


 


A jókora székesegyházra emlékeztető brüsszeli Igazságügyi Palota sokat látott klasszicista kulisszái között 2002. február 18-án kezdődött Pándy András és Pándy Ágnes büntetőpere. Tizenkét egyszerű brüsszeli polgárnak kell eldöntenie, hogy mennyi igaz a vádiratból kikerekedő rémtörténetből. Három-négy hetük van erre, és ha bűnösnek találják a 75 éves apát, valamint 44 esztendős leányát, akkor a vádlottak életfogytiglani börtönt kaphatnak. A szadista, gyermekeket rabló kéjgyilkos Marc Dutroux párhuzamosan folyó ügye mellett a „magyar lelkészként” emlegetett Pándy András belga–magyar kettős állampolgár pere a belga igazságszolgáltatás legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye. Ha a mindent makacsul tagadó Pándy tényleg bűnös, akkor bekerül a németalföldi királyság bűnügyi múzeumába: ő az első belgiumi sorozatgyilkos családirtó.

A történet „krimi”-része Ágnes vallomása szerint 1985. június 23-án kezdődött. A vádirat lényege végig Ágnes közléseire épül. Az első vádpont gyilkossági kísérlettel vádolja Ágnest, és vérfertőzéssel Pándy Andrást. Ágnes a szobájába hívja mostohatestvérét, Pándy (eredeti nevén Könczöl) Tímeát, „gyere csak, pénzt találtam a tapéta alatt”. Tímea odahajol, hogy közelebbről megnézze, de szerencséjére észreveszi, hogy Ágnes már ütésre emeli a vasrudat. Kiszalad, másnap feljelentést tesz a rendőrségen, harmadnap visszavonja, és tizenöt éven át hallgat. Otthonról előbb egy másik Brüsszel melletti elővárosba, Vilvoorde-ba költözik, 1986-ban már egészen Kanadáig menekül. Ott névházasságot köt egy nagybátyjával, de végül hazamegy Magyarországra, ma is ott él. Pándy András és Ágnes többször is Kanadába utazik, de nem találják meg Tímeát. Valószínűleg ennek köszönheti, hogy még él. Azért kellett volna meghalnia, mert élő bizonyíték arra, hogy nevelőapja megerőszakolta, így született 1984 novemberében Márk. A DNS-vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy Márk apja Pándy András. A gyilkossági kísérlet vádját a sértett Tímea már 1999 tavaszán, magyarországi kihallgatásán alátámasztotta, így nem csak Ágnes önmaga ellen is tett vallomása az egyetlen bizonyíték Pándy bűnösségére e vádpontban.

Amikor Tímea Kanadába menekül, már tudja vagy sejti, hogy nincs kegyelem. Talán ezért nem vall sem nevelőapja, sem mostohanővére ellen. De az is lehet, hogy konkrétan nem tudja, mi történt 1986. július 31-én. Ágnes vallomása szerint apja ekkor már szabadulni akar második feleségétől, Fintor Edittől. Azért, mert az aszszony nehezményezte, hogy férje saját és nevelt lányaival egyaránt folyamatos szexuális kapcsolatban áll. Vagy lelki, vagy fizikai erőszakkal veszi rá őket vérfertőző kapcsolatra. Első „szeretőjét”, egyben legidősebb lányát, Ágnest több tucatszor megerőszakolja, és teljesen az uralma alá hajtja. Ráveszi, hogy ölje meg mostohaanyját. Előbb azonban arra kényszerítik Fintor Editet: írjon egy levelet, amelyben közli a férjével, hogy elhagyja, és az egyik gyerekkel, Andreával (eredeti nevén Ágh Zsuzsanna) Németországba költöznek. Ágnes július utolsó napján kalapáccsal fejbe veri és megöli Fintor Editet, majd apja átveszi a kalapácsot, és Andrea fejét veri szét.

A holttesteket feltrancsírozzák, majd Cleanest márkájú sósavas tisztítószerrel feloldják egy bádogteknőben. Az igazságügyi szakértők szerint ilyen módon lehetséges a nyomok teljes eltüntetése – főleg, ha a vizsgálat tíz évvel a cselekmény után történik.

1988. március 9-én az apa és leánya vásárol egy karabélyt. Tizenegy nappal később Pándy különélő első feleségének lakására mennek. Ott Ágnes fejbe lövi édesanyját és egyik édes testvérét, Dánielt. A holttesteket feldarabolják, sósavazzák, majd a nagyobb darabokat az egyik vágóhídra viszik, és ott tüntetik el az állati csont- és mócsingtárolóban. Újabb két hét múlva Pándy fejbe lövi másik fiát, Zoltánt. A holttesttől a már begyakorolt módon szabadulnak meg.

Az öt, közösen végrehajtott gyilkosság után Ágnes „boldogan” él élettársává lett édesapjával. Elnézi, hogy apja többször megerőszakolja egy másik nevelt lányát, az akkor tizenhét esztendős Tündét is. (Eredeti neve Ágh Anikó, Fintor leánya, Zsuzsanna húga.) 1989. nyarán Ágnes a tengerparton nyaral. Amikor hazajön, sehol nem találja Tündét. Kimegy a garázsba, és látja, hogy jelentősen megcsappant a sósavkészlet. Ebből arra következtet, hogy apja megölte és eltüntette Tündét. De csak három évvel később, 1992. januárjában megy be az egyik brüsszeli kerületi rendőrkapitányságra, hogy bejelentse rokonai eltűnését, és feljelentse apját vérfertőzésért. A rendőrök kimennek Pándy lakására, az apa sajnálkozva elmondja, hogy lánya egy szekta hatása alá került és megbolondult, rémálmai vannak és sokat fantáziál. Mivel senki más nem keresi az eltűnteket, és se holttest, se nyom, a feljelentést irattárba süllyesztik.

1996. májusában azonban a brüsszeli nyomozók a magyar rendőrségtől olyan értesüléseket kapnak, ami felkelti a gyanújukat. A vizsgálat újraindul, de csak másfél év múlva kezdődnek meg Pándy lakásain a házkutatások. Ekkor azonban már gyanúsítottként kezelik, és 1997. október 17-én letartóztatják. Öt nappal később találják meg az egyik lakáson a sósavas flakonokat.

Ágnest többször kihallgatják. A nyomozást egy brüsszeli sztárrendőr vezeti. Ágnes elé tárja az addig feltárt tárgyi és logikai összefüggéseket, majd megkérdezi a lányt. – Mit gondol, miért maradt életben? És meddig él még, ha apja ismét szabadlábra kerül. Menjen, igyon meg egy kávét és gondolkozzon. A rendőr minap elmesélte: félt, hogy a kihallgatásról elengedett lány sosem jön vissza a kávéházból. De Ágnes visszajött, és 1997. november huszadikán megkezdte részletes, feltáró, töredelmes beismerő vallomását, elismerve saját gyilkosságait, és ismertetve az apja által elkövetett emberöléseket. Ám sem Belgiumban, sem Magyarországon nem találnak döntő tárgyi bizonyítékokat.

Pándy mindent következetesen tagad. Szerinte az egész történetet amúgy is zavaros fejű lánya találta ki a rendőrök segítségével. A sósavat háztartási takarításra és fertőtlenítésre használták. Arra nem ad magyarázatot, hogy miért vettek puskát. Első felesége még Zoltán születése előtt elköltözött tőle, a második pedig szintén szabad akaratából hagyta faképnél.

A Pándyt valószínűleg legjobban ismerő belgiumi magyar társaságban elmondták: az évtizedeken át tartó közeli baráti kapcsolat és a rendszeres családi összejárások során soha semmilyen gyanús jelet nem tapasztaltak. Az 1957-ben Svájcon keresztül Belgiumba emigráló református segédlelkész – miután megtanult flamandul – normálisan dolgozott, majd lelkész lett a nem túl nagy belgiumi magyar kálvinista gyülekezetben. Egyébként Csapon született, 1927. június elsején. Debrecenben tanult református teológiát, nem tudni pontosan, hogy megszerezte-e az oklevelet. A két évvel fiatalabb Sores Ilonával 1956-ban házasodtak össze, együtt érkeztek Belgiumba, és 1958. január 28-án született Ágnes lányuk. Majd még két fiuk. 1967. november huszadikán azonban elváltak. Pándy apróhirdetés útján ismerkedett meg az akkor már kétszeresen elvált Fintor Edittel, akit 1979. március hetedikén vezetett oltár elé. A kettős család azonban a kívülállók számára normálisan élt, anyagilag is szépen gyarapodtak.

Az ismerősök szerint Pándy mindig akaratos volt, szerette „napóleoni” testtartásban fényképeztetni magát. Makacs vitapartner volt, családtagjait keményen kézben tartotta, de legfeljebb szavakban mutatott erőszakos hajlamot. Legközelebbi ismerőse, aki a peranyagot is nagyon jól ismeri, elmondta: – Nem akartam elhinni semmi rosszat róla, hát még ilyesmit. Most már azonban biztos vagyok benne, hogy megtette, amivel vádolják.

Ágnes szerint apja hidegen kegyetlen, csöndesen erőszakos ember. Feljogosítva érzi magát arra, hogy bármit megtegyen, amit akar. Nagyon ért a befolyásoláshoz, megtévesztéshez. A gyilkosságokat azért tervelte ki, hogy szexuális kicsapongásai titokban maradjanak. Sem az erőszak áldozatai, a nők, sem azok közvetett tanúi, a fiúk nem maradhattak életben. Tímeát legalább ötször próbálták meg eltenni láb alól.

Az ügyet ismerő brüsszeli rendőrök elmondták: biztosak abban, hogy Ágnes vallomása igaz. Nem csoda, hogy Pándynak éveken át sikerült titokban tartania családtagjai eltűnését. A belgiumi életformában, különösen egy emigráns lelkész iránt, nemigen érdeklődnek sem a szomszédok, sem a hatóságok. Pándy mindig elintézte a formaságokat, a papírjai rendben voltak, az eltűnéseket hosszú éveken át nem jelentette senki. Ágnes vallomása nélkül nagyon nehezen lehetett volna bármit is kinyomozni. A vallomás azonban zárt logikai láncban, közvetett bizonyítékokkal alátámasztva, jogilag is igazolható.

A per két nagy kérdése dönti el, merre fordul az ügy. Ha Pándy megtörik, és legalább részben elismer valamit Ágnes vallomásából, akkor az ügy gyorsan lezárható lesz. Ám ez nem valószínű. Könnyen megtörténhet viszont az ellenkező fordulat: a lelkileg-szellemileg kimerült Ágnes, a bíróság előtt ismét találkozva apjával, visszavonja vallomásait. Ebben az esetben a vád egész építménye megroppan, és az esküdteknek közvetett, vitatott bizonyítékok alapján kell dönteniük Belgium egyik legérdekesebb bűnperében. De még Ágnes vallomásával együtt is nehéz dolguk lesz.

A délutáni ülésen Pándy Ágnes a bíró aprólékos kérdéseire válaszolva egyre elfúlóbb, könnyekkel küszködő hangon idézte fel a gyilkosságokat. Miután Timea megölése a vasrúddal nem sikerült, Pándy András, Ágnes apja karabélyt vett és a két feleséget valamint a négy gyereket már azzal ölték meg. Elmondta, hogy édesanyját és Dániel öccsét ő lőtte fejbe közvetlen közelről az apja által pontosan kidolgozott terv szerint. Zoltán öccsét viszont, majd apja második feleségét, Fintor Editet és annak Andrea nevű lányát az apja lőtte le. Utána viszont ő is segédkezett a pincében a holttestek feldarabolásában és a maró savfürdőben való feloldásában. A holttestek megmaradt darabjait műanyag zacskókba csomagolva, Anderlecht közeli vágóhídja mellett dobták el. Ágnes mindezt úgy adta elő, hogy apját mindvégig csak Pándynak vagy P-nek nevezte. Vallomása szerint apja már az ő serdülőkorában megkezdte az ő "beavatását" a nemi életbe, 21 éves korától pedig erőszakkal magáévá tette. Ágnes állítólag közölte vele, hogy ő nem kívánja ezt a nemi életet, de nem volt elég ereje ellenállni. A másodrendű vádlott úgy állította be az iszonyú családi gyilkosságsorozatot, hogy ő mindvégig abszolút tekintélyuralmat gyakorló apja szinte megbűvölt eszköze volt. Pándy minden újabb gyilkosságot az illető családtag módszeres leszólásával, pocskondiázásával készített elő lelkileg, utána pedig részletesen kidolgozta megölésének terveit: az első két gyilkosságnál Ágnes húzta meg a ravaszt, a továbbiaknál pedig - Ágnes szerint - ő maga. Az elsőrendű vádlott, Pándy András rezzenéstelen arccal hallgatta végig a többórás kihallgatást, a hat gyilkosságért őt vádoló lányát.

2002. február elején a magyar nyomozók is tanúvallomást tettek Belgiumban a magyar származású Pándy András ügyében. A segédlelkész ügyét a legtöbb európai lap tárgyalta tavasszal, a férfi ugyanis lányával mint bűntárssal brutális kegyetlenséggel megölte hat hozzátartozóját, majd holttestüket savval tüntette el, több feldarabolt testrészt pedig nejlonzacskókba téve távolított el.

A több hétig tartó perben a 75 éves Pándy András kenetteljes hangon és következetesen tagadott, azt állította, hogy rokonai elhagyták őt, és majd biztosan előkerülnek. Saját védőbeszédében posztmodern kori boszorkányüldözésnek nevezte saját ügyét. Azt kérdezte: "Láttak-e már olyat a bűnözés történetében, hogy hat gyilkosságot követnek el, de egyetlen holttest sem kerül elő? Csupán egyetlen test, a leuveni halottasházban, amelynek se feje, se keze, se lába nincs” – magyarázta, de a jelek szerint ezzel nem hatotta meg a bírákat.

A belga pedofillánc fejének tartott Marc Dutroux után nyomozva került a rendőrség látókörébe Pándy is. A nyugdíjas vallástanárt még 1997. október 16-án tartóztatták le. Legidősebb lányával, Ágnessel volt igen szoros kapcsolata, vérfertőző viszonyt folytatott vele, és állítólag gyilkosságaikat is azért követték el, hogy viszonyuknak ne maradhasson tanúja. Lánya, Ágnes bevallotta, hogy ő 1985 és 1989 között apja biztatására részt vett öt családtagjának lemészárlásában, sőt édesanyját sajátkezűleg ölte meg. A további négy áldozat: édestestvérei, Dániel és Zoltán, valamint féltestvérei, Andrea és Tünde.

A holttesteket apjával együtt feldarabolták, s a ház pincéjében savban oldották fel. A megmaradtakat a közeli vágóhídra vitték műanyag zsákokban. A per során Pándy lányát megtévesztett, elmeháborodott emberként írta le, aki egy szekta agymosásának áldozata, és ezért vádolja őt és magát is.

Bár a brutális gyilkosságokra Ágnes tanúvallomásán kívül nem volt komoly bizonyíték, a brüszszeli büntetőbíróság esküdtszéke március 6-án, többhetes tárgyalás után bűnösnek találta a 75 éves férfit. A szörnyű családirtást csak bűntársa és egyben legidősebb leánya, Ágnes ismerte el, akit öt családtag meggyilkolásában való részességéért a bíróság húszévi szabadságvesztésre ítélt.

Pándy András ügyvédje az ítélethirdetés után azonnal fellebbezést nyújtott be, amit aztán nyáron visszautasítottak. Védője jelezte, hogy nem adják fel a harcot, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál, Strasbourgban fellebbeznek.

Közben a segédlelkész fia, Pándy András Áron, aki szerencsétlenségére vele nevelkedett, nyáron házi őrizetbe került, ugyanis a brüsszeli ügyészség szerint többször is megesküdött, hogy folytatni fogja apja művét.


 



Cikkek


    
Új Szó, 2002. március 5.

A bíróság azzal vádolja a 74 éves Pándy András volt protestáns segédlelkészt, hogy a 80-as években meggyilkolta két feleségét, két vér szerinti és két fogadott gyerekét, három lányát ezenkívül megerőszakolta, s e viszonyból az egyik, Tímea, fiút is szült.

Ágnes leánya ellen az a vád, hogy a hat családtag meggyilkolásából ötnek közvetlen bűnrészese volt.

Alain Winants főügyész a tárgyalás harmadik hetének első napján elhangzott záróbeszédében kijelentette, hogy a perben kétséget kizáróan bebizonyosodott a két vádlott bűnössége. A főügyész részletesebben taglalta a 44 éves másodrendű vádlott, Pándy Ágnes esetét, mert a bíróság tulajdonképpen csak az ő feltáró vallomásából ismerhette meg a párját ritkító családi tragédia szörnyű részleteit. Winants érvelése szerint elfogadhatatlan a vádlottnak az a védekezése, hogy zsarnoki apja iránti engedelmességből, illetve félelemből cselekedett és gyilkolta meg saját kezével anyját és öccsét. „Ágnes számára lehetséges volt más választás is“ – mondta a főügyész, és ha a bíróság különbséget tehet a vádlottak között, azt szerinte csak a büntetés mértékében teheti. A főügyész szerint a tárgyalás két hete alatt a tanúvallomások, a belga és magyar nyomozók bizonyítékai, a házkutatások és a szakértői vélemények egybehangzóan megerősítették Ágnes vallomását, aki elismerte, hogy apjával együtt megölték a család öt tagját, a hatodikat egyedül az apja, aki ezenkívül vérfertőző viszonyra kényszerítette őt.

André Winants főügyész jóval rövidebben összegezte az első számú vádlott, Pándy András esetét. Eszerint Pándynak a vizsgálati szakaszban és a tárgyaláson is elhangzott makacs tagadásai hazugságok. „Pándy András a hazudozásban a olyannyira virtuóz lett, ami már művészetnek nevezhető“ – mondta a brüsszeli főügyész.

Tény, hogy a tárgyalás első két hete egyetlen igazán váratlan fordulatot hozott. Koplányi István, aki Pándy mindenes mesterembere, segítője volt előbb magyarországi, majd időnként brüsszeli házainál is, egyetlen tanúként állította, hogy Brüsszelben kihallgatta a két vádlott négyszemközti kölcsönös vádaskodását a gyilkosságok miatt. Budapesten a magyar nyomozást vezető rendőrtisztnek, majd a brüsszeli esküdtszéknek tett vallomásában is elmondta, hogy ezen kívül Pándy András Budapesten és Brüsszelben közvetlenül is említette neki az eltűnt családtagok meg-gyilkolását, de egyik ilyen megnyilvánulását másnap idegesen visszavonta.

Koplányi tehát a per koronatanúja lehetett volna, de vallomásának értékéből sokat levont, hogy a vizsgálati szakaszban, 1997-ben tett tanúvallomásában egy szót sem szólt mostani leleplezéseiről, és erre nézve a brüsszeli tárgyaláson nem adott kellően meggyőző magyarázatot. Ma a védőbeszédek következnek, s az esküdtek várhatóan holnap hozzák meg ítéletüket.





Életfogytiglant kapott Pándy
(2002. március 6.)

Lezárult Brüsszelben a magyar jogtörténet egyik legszörnyűbb családirtásának pere: Pándy András életfogytiglant, míg lánya 21 évet kapott. A belga média vezető hírként jelentette meg a döntést.
Brüsszelben szerdán a belga bíróság életfogytiglanra ítélte Pándy András volt protestáns segédlelkészt, míg Ágnes leányára 21 év szabadságvesztést róttak ki, miután az esküdtszék mind a 45 pontban bűnösnek mondta ki a hat családtagját meggyilkoló párost.

Előzőleg a brüsszeli esküdtszék bűnösnek mondta ki Pándy Andrást és Ágnes leányát. Az esküdtszék jó hat órányi tanácskozás után mondta ki ítéletét. Eszerint a 74 éves Pándy András bűnös két volt felesége - Sőrés Ilona és Fintor Edit - valamint két édes gyermeke - Zoltán és Dániel - és két fogadott gyermeke - Andrea és Tünde - meggyilkolásában. Ugyancsak bűnösnek mondták ki egy vér szerinti és két fogadott lánya megerőszakolásában.
A 44 éves Pándy Ágnes, András lánya az esküdtszék ítélete szerint bűnös négy családtag meggyilkolásában - féltestvére, Andrea meggyilkolásában hét esküdt a bűnösség, öt a felmentés mellett szavazott, de a bíróság 21 év szabadságvesztést rótt ki.

Az esküdtszék tehát hitelt adott Ágnes vallomásának, amelyre a bíróság is alapította vádjait. A véres családi tragédiasorozat, a belga és a magyar jogtörténet egyik legszörnyűbb családirtása 1986 és 1989 között játszódott le Pándy brüsszeli házában.

Az utolsó szó jogán
A főügyész arra intette az esküdteket, hogy úgy ítélkezzenek, hogy az elítéltek sohasem töltik ki teljesen a kirótt fegyházbüntetéseket. Mindketten bűnösök, ha nem is egyforma mértékben. Ágnesnél sincs helye különösebb enyhítő körülménynek, elvégre öt gyilkosság részese és saját kezével ölte meg tulajdon anyját is. Ágnes ügyvédei ismételten arra kérték az esküdteket, hogy vegyék figyelembe, Ágnes nemcsak bűnös, hanem egyben áldozat is, aki életének 32 évét töltötte apja fenyegető uralma alatt.
Pándy András az utolsó szó jogán gúnyolódott az igazságszolgáltatás felett, hogy most már talán több idejük lesz a brabanti gyilkosok elnevezésű vallon terroristák kézre kerítésére - egyébként pedig a hamis ítélet után következik szerinte az ő perének második felvonása.
A belga televíziós és rádióállomások vezető hírként jelentették Pándy András és Ágnes leánya bűnösségét kimondó esküdtszéki döntést, a szerdai lapok címoldalon kezdve nagy cikkekben ecsetelték az esküdtszéki tárgyalás utolsó napjának drámai fejleményeit.

A Pándy-iszonyat
A La Libre Belgique jegyzete szerint a Pándy-per a rendkívüli esetek kategóriájába tartozik. Pándy András irodalmi vagy filmhősnek beillő figura, aki a per során a megvilágosodott guru, a misztikus zsarnok, a sötét démonai által megszállt vénség nyugtalanító képét rajzolta magáról. A Pándy-per tényeinek iszonyata, a szereplők viselkedése oly távol áll az emberi létezés általános felfogásától, hogy nehéz elképzelni nyomasztó légkörét - írta a lap.




 



Pándy Andrást életfogytiglanra, Ágnes leányát 21 évre ítélte a bíróság. 
Interjú Kovács Lajos ezredessel (a Pándy-ügy magyarországi szálait felgöngyölítő nyomozócsoport vezetőjével)

    – Milyen kép rajzolódott ki Önben Pándy Andrásról a magyarországi nyomozás, illetve a brüsszeli bíróságon történt személyes találkozás során? Hogyan jellemezné őt?
    – Pándy András egy klasszikus értelemben vett súlyos pszichopata, ugyanakkor egy rendkívül értelmes és manipulatív személyiség. Nagyon olvasott, művelt, és hihetetlen módon tud bánni az emberekkel. A családjában amolyan „pater familias” módjára uralkodott: terrorizálta a családtagokat, szexuális kapcsolatot tartott fenn több lányával, mindenkit az akarata alá hajtott. Aki pedig ebből a közegből ki akart ugrani, arra lecsapott, mondván: egy lelkésznek senki nem viheti rossz hírét, senki nem tudhatja meg, hogy mi folyik a Pándy-házban. Az ő logikája szerint, aki ezt elmondja, az áruló, és súlyos büntetést érdemel. Amikor átkutattuk Pándy dunakeszi házát, találtunk egy könyvet: Rex War-mer Julius Caesar című művét. Ez a kedvenc könyve lehetett, egy csomó részt aláhúzott benne, ami neki tetszett. Ezek az idézetek eléggé plasztikus képet adnak Pándy András személyiségéről: mind a hatalomvágyról, az árulók megsemmisítéséről, nők meggyalázásáról szólnak. A körülbelül nyolcvan idézet közül van egy, ami tökéletesen passzol Pándyra. Így hangzik: „Terve régóta készen állt, és egyszerű volt: nem fog életben hagyni egyetlen személyt sem, akiktől feltevése szerint bármikor is sérelmet szenvedett.” 
    – Pándy a gyilkosságokat követően majdnem egy évtizeden keresztül félrevezette a hatóságokat: elhitette velük, hogy a családtagjai élnek, ő pedig egy nagyszerű családapa és lelkész. Mi volt a taktikája?
    – Pándy 1986-tól 1989-ig, mintegy három és fél év alatt – hol Ágnes lánya közreműködésével, hol anélkül – hat családtagját tette el láb alól. Innentől kezdve időnként bizonyítania kellett, hogy a családtagok élnek. Főleg akkor dolgozott intenzíven ezen a bizonyítékrendszeren, amikor a hatóságok valamilyen okból foglalkozni kezdtek vele. Pándy már a gyilkosságokat megelőzően, 1985-ben a belga rendőrség látókörébe került. Mostohalánya, Tímea – aki gyermeket szült nevelőapjától – ki akart pattanni ebből a borzalmas családi miliőből, de Pándynak ez nem volt ínyére, és Ágnest rávette, ölje meg Tímeát. A gyilkosság nem sikerült, Tímea feljelentést tett a rendőrségen, de az ügy akkor elsikkadt, mert Ágnes azt vallotta, hogy csak egy családi veszekedésről volt szó.
    Több évvel a gyilkosságok után – 1992-ben – Ágnes is összeveszett Pándyval. Elköltözött tőle, és ő is tett egy feljelentést, amiben elmondja, hogy tizennégy éves kora óta apja szexuálisan kihasználta őt, ahogyan két mostoha lánytestvérét is, és már a legkisebb lányra, Rékára is kivetette a hálóját, aki tizenkét-tizenhárom éves volt akkoriban. Bejelenti továbbá, hogy hat családtagja gyanús körülmények között eltűnt, és az apjának valószínűleg köze van az eltűnésekhez. E miatt a feljelentés miatt indul nyomozás Pándy ellen: egyrészt elkezdik keresni a családtagokat, másrészt eljárnak vele szemben a szexuális bűncselekmények gyanúja miatt. Ekkor Pándy Belgiumban és Magyarországon is keres embereket, akikkel mindenféle leveleket írat, amelyekben a levélírók igazolják, hogy Pándy milyen dicsőséges jó apa, jól neveli a gyerekeket, sokat törődik velük, gondoskodik a pszichés fejlődésükről és ehhez hasonlók. Ezeket a leveleket hol a szociális intézményekhez nyújtja be Belgiumban, hol a rendőri szervekhez, hol a vizsgálóbíróhoz, azokhoz a hatóságokhoz, akik az ügyével foglalkoznak. Ezenkívül fiatalokat vesz rá, hogy mások előtt alakítsák meggyilkolt gyermekeit. Azt mondja nekik, hogy egy filmet akar készíteni a családjáról, és ehhez keres szereplőket, akiket a forgatás előtt le akar tesztelni.
    – Mivel tudta rávenni ezeket a – gondolom – értelmes embereket, hogy ezt megtegyék?
    – Ezek a személyek jórészt baráti szívességből segítettek Pándynak, mert közben ő egy vonzó ember volt, egy sziporkázó intellektus, szellemes társ. Sok nőt megszédített: házasságot, szerelmet, belga utazást ígért nekik. Többen voltak is kint nála Belgiumban, laktak a házában, jó kapcsolatba kerültek vele, ő pedig megkérte őket egy-két szívességre.
    – Ezek szerint, ha mondjuk én akkoriban találkoztam volna Pándy Andrással, egy szimpatikus, művelt, idősödő lelkésznek tűnt volna számomra?
    – Hát, ez ízlés dolga. Egy tanú azt mondta róla, hogy úgy mosakodott, hogy szivaccsal meghúzta a hóna alját meg a nyakát, és kész. Azt mondják, a pulóvere ecetszagú volt, mert évekig nem mosta ki. Szóval, ha ezek beleférnek valakinek a gusztusába, akkor valóban egy vonzó ember lehetett, mert közben színdarabokból, prédikációkból, a Bibliából idézett szó szerint, tehát tényleg egy intelligens embernek tűnt, valószínűleg kellemes társalgó lehetett.
    – Végül is min csúszott el?
    – 1996 táján ismét indult ellene egy eljárás, mivel a Marc Deutreux-féle pedofilbotrány kipattanása miatt Belgiumban a hatóságok az összes eltűnési ügyet felülvizsgálták. A leporolt akták között ott volt a Pándy-ügy is. A nyomozók segítséget kértek az Interpol- tagországoktól, köztük tőlünk is, így 1997-ben elrendeltük a nyomozást. Átkutattuk azt a két házat, ahol Pándy lakott, amikor Magyarországon tartózkodott, és feltérképeztük az itteni kapcsolatait is. Megtaláltuk eredetiben a leveleket is és a levélírókat is, kihallgattuk a színész gyerekeket, meg azokat, akiknek beszélt a családtagjairól, arról, hogy ki hol van. Összesen közel háromszáz személyt kutattunk fel.
    – Ezeknek az embereknek mit mondott, hol vannak a családtagjai?
    – Körülbelül húsz olyan tanút találtunk, akiknek különféle verziókat adott elő erre vonatkozóan. Volt, akinek azt mondta, hogy az első felesége Dél-Amerikában majomfarmot létesített, és ott él. Dánielről és Zoltánról azt mondta, hogy egy multinacionális cég biztonsági emberei, ugyanakkor másnak azt állította, hogy a Közel-Keleten kábítószercsempészek. A második feleségéről többek között azt híresztelte, hogy elvette egy német vállalkozó, és vele vannak a lányai is. Nyilvánvaló, hogy leplezni akart valamit, senkinek sem az igazat mondta. Mindeközben a belgák letartóztatták Pándyt, és ők is elkezdtek intenzíven nyomozni. Találtak is a házában mindenféle csontokat, összesen hét vagy nyolc embernek a maradványait. Azonban ezek a hatvanas-hetvenes években kerültek a Pándy-házba, és – mint a DNS-vizsgálatok során kiderült – nem azonosak a hat eltűnt családtaggal.
    – Vagyis nincs konkrét bizonyíték, ami az egyik legérdekesebb momentum az ügyben. Mennyire volt nehéz dolga a belga ügyészségnek, miként lehet holttestek nélkül bizonyítani a gyilkosságokat?
    – Hát nézze, ez nem könnyű dolog. A harmincéves rendőri múltamban három olyan ügyre emlékszem, amikor holttest nélkül ítélt a bíróság, de ezek magyar bíróságok voltak. Belgiumban esküdtszéki bíráskodás van, és az 
    esküdtek érzelmileg meggyőződtek arról, hogy Pándy András megölte a családtagjait. Az biztos, hogy emberi maradványokat találtak a házban, az is biztos, hogy a családtagok eltűntek, és a mai napig nem kerültek elő. Pándy minden erőfeszítésével leplezi ezeket az eltűnéseket, úgy csinál, mintha élnének a rokonai. Ágnesnek ugyanakkor van egy beismerő vallomása, amelyben konkrétan elmondja, hogy milyen fegyverekkel öltek, milyen savval, milyen kádban, hogyan tüntették el a holttesteket. Ezek a tárgyak ráadásul elő is kerültek a lakásból. Az a vegyszer, amiben a maradványokat feloldották, már nincsen forgalomban, de a belga nyomozók gyártattak ilyet. Kísérletképpen eredeti holttestmaradványokat marattak szét vele, és azok ugyanannyi idő alatt semmisültek meg, mint ahogy azt Ágnes elmondta a vallomásában.





Pándy Ágnes cellatársa legjobb barátnője       

- "Apám maga a megtestesült ördög" - állítja Pándy Ágnes a De Standaard című belga lap szerint abban a könyvben, amelyet brüsszeli cellatársa írt. Ágnes saját vallomása szerint a hatból öt gyilkosságban segített apjának, és a könyvből az derül ki, hogy legalább hármat gyakorlatilag ő is hajtott végre.
    Pándy Ágnest a hat családtagjának meggyilkolásával vádolt Pándy András cinkosaként tartják fogva egy brüsszeli női börtönben immár két és fél éve. A magyar származású, magát protestáns lelkésznek kiadó férfi a nyolcvanas évek második felében tüntette el családtagjait, köztük két feleségét és négy gyermekét.
     A keddi De Standaard szerint Ágnes egy volt cellatársa, az amerikai Anne-Rose Easley azokból a beszélgetésekből idéz a könyvben, amelyeket a magyar-belga segédlelkész lányával folytatott. Az év második felében megjelenő könyvben a kokaincsempészésért öt évre ítélt 47 éves amerikai, egyetlen és legjobb börtönbeli barátnőjének nevezi Pándy Ágnest. A két nő az 1997 novemberében kezdődött másfél évet töltötte együtt, majd Easley-t szabadlábra helyezték.
     Easley szerint Ágnes utólag maga sem tudta felérni ésszel, hogyan és miért tudta meggyilkolni önnön családtagjait. A Pándy-lány elmesélte újdonsült barátnőjének, hogy vérfertőzéssel is gyanúsított apja először 13 évesen parancsolta őt az ágyába. Ezt követően a szexuális visszaélések rendszeresek és következetesek voltak, életmódszerűvé váltak. Később Ágnes három évvel fiatalabb öccse és fiatalabbik mostohahúga is Pándy András szexuális hálójába került - idézi a könyvet a belga lap.
     Ágnes megerősítette, hogy ma Magyarországon élő mostohatestvére - akinek apjuktól fiúgyermeke van - 1986-ban Kanadába menekült, de ennek pontos okait még cellatársának sem mesélte el. (A hatóságok és a sértett szerint a menekülésre azután került sor, hogy Ágnes megpróbálta meggyilkolni mostohahúgát.)
     Elmondta viszont, hogy apja parancsára 1986. július 31-én meg kellett gyilkolnia mostohaanyját és leány-féltestvérét, 1988. március 20-án pedig édesanyjával kellett ugyanezt tennie. Tizenegy nappal az utóbbi után testvéröccse következett. Neki azért kellett eltűnnie, mert félő volt, hogy előbb-utóbb értesíti a rendőrséget - derül ki a cikkből.
     Easley szerint két megmaradt húga rendszeresen látogatta Ágnest a börtönben. Az amerikai asszony szabadulása után maga is megpróbálta írásban tartani a kapcsolatot volt cellatársával, ám levelével nem érte el célját - írta a flamand nyelvű la
p.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://killertime.blog.hu/api/trackback/id/tr333155080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása